Veri analizi yöntemleri, verilerin doğru bir şekilde analiz edilmesi ve araştırmanın sonuçlanabilmesi için kullanılan araçlardır. Her bir veri analizi yönteminin kullanıldığı farklı bir alan vardır. Veri analizi yöntemleri araştırmalar için teker teker de kullanılmayabilir. Bir araştırmada birden fazla veri analizi yöntemi tercih edilebilir. Analiz yöntemlerinin amacı bulguları kullanarak maksimum sonuca ulaşmak ve bu sonuçlar ile veriler üzerinde değerlendirme yapma imkanı elde etmektir.
Veri analizi kapsamında kullanılan çeşitli yöntemlerin amacı verileri değerlendirmek ve bulguları yorumlamak amacıyla gerçekleştirilir. Veri analiz türleri araştırmanın nicel veya nitel olması gibi çeşitli faktörlere göre tercih edilir. Kullanılan veri analiz yöntemleri ve bu yöntemlerin hangi araştırmalarda tercih edildiğine yönelik burada yer alan örnekler üzerinden kendi çalışmanıza en uygun veri analiz yöntemini belirleyebilirsiniz.
Veri analizleri araştırmanın nicel ve nitel olmasına göre farklı yollar ile yapılır. Nicel araştırmalar daha çok sayısal verilere dayandığından istatistiksel analiz araçları yoğunluklu olarak kullanılarak yapılabilirler. Nitel araştırmalar ise elde edilen sosyal verilerin anlamlı ve doğru bir şekilde yorumlanabilmesi için nitel veri analiz yöntemleri ile değerlendirilir.
Profesyonel Freelancerlardan Hizmet Satın Alın: Veri Analizi Hizmeti
1.Betimsel (Açıklayıcı) Analiz
Veri analiz yöntemleri arasında en çok kullanılan ve kullanması en pratik olan analiz yöntemlerinden biridir. Nicel veri analiz yöntemleri arasında da bilinen betimsel analiz ile araştırmada elde edilen verilerin nicelik yönünden gruplandırma ve kategorize etme gibi yollar ile dağılımını görmek mümkündür. Bir örnekle açıklamak gerekirse; bir araştırmada katılımcıların yaş aralığının katılımcı sayısına göre oranını bulmak isteyen araştırmacı betimsel analiz yöntemlerinden faydalanmalıdır.
2.Çıkarımsal Analiz
Çıkarımsal analiz nicel ve nitel araştırma yöntemleri arasında yer alan ortak bir analiz türüdür. Veri analiz türleri arasında çıkarımsal olarak nitelendirilen bu analiz ile küçük bir veri grubu örneklem olarak alınır. Küçük veri grubundan elde edilen sonuçlar evrene dair fikir vereceği anlayışı ile analiz yapılır. Özellikle küçük veri gruplar ile daha büyük gruplar hakkında karar almak üzere yapılan araştırmaların ana analiz yöntemi çıkarımsal analizdir.
3.ahmin Analizi
Tahmin analizi belirli bir gruptaki verileri kullanarak başka bir grup hakkında fikir edinmek üzere yapılan analiz türüdür. Bu analiz türü ile çıkarımsal analiz sık sık karıştırılır. Çıkarımsal analizde evrenin küçük bir kısmı ile yapılan araştırma evrenin tamamına yönelik fikir verir. Tahmin analizi ise benzer gruplar üzerinden yürür.
Gruplardan biri diğerinin alt kümesi olmak zorunda değildir. Adının tahmin analizi olması da tamamen bu özelliğinden kaynaklıdır. Bir analiz yapılırken hem betimsel hem tahmin hem de keşif analizi yapılabilir. Bununla birlikte bazı araştırmalarda tüm analiz yöntemlerinden de faydalanıldığı bilinmektedir.
İlgili Hizmet: SPSS Analizi
4.Keşif Analizi
Keşif analizi, analiz yapılırken kullanılan veriler arasında bir bağlantı olup olmadığını bulmak için kullanılır. Örneğin veri setindeki yaş ve meslek değişkenlerinin birbiri ile ilişkisi olup olmadığını bulmak istemeniz halinde keşif analizi yapmanız gerekir. Keşif analizinde amaç dolaylı ya da doğrudan bir ilişki olup olmadığını tespit etmek, keşfetmektir.
Veri Analizi Nasıl Yapılır?
Veri analizi, SPSS benzeri analiz programlarında yer alan analiz araçları ile yapılır. Nitel ve nicel araştırmalar için tercih edilen farklı veri analiz araçları ile veriler kolayca analiz edilebilir ve analizler üzerinden değerlendirme ve sonuçlandırma yapılabilir. Veri analizi yapmadan önce verilerin hangi yöntemler ile analiz edileceği belirlenmelidir. Hipoteze göre veri analiz yöntemi belirlendikten sonra veri analizinin ana unsurları olan analiz araçları tespit edilmelidir. Ardından veri seti SPSS programına yüklenmeli ve analiz araçları sırasıyla kullanılarak analizler tamamlanmalıdır.
Size En Uygun Uzmanı Bulun: Tez Düzenleme Merkezi
Veri Analizi Neden Yapılır?
Veri analizi araştırmaların başarılı bir şekilde tamamlanması için gerçekleştirilmesi gereken temel işlemlerden biridir. Bir araştırmada veri analizini doğru yapmamak araştırmanın hipotezini yanlış test etmeye ve buna bağlı olarak araştırmanın başarısız olmasına sebep olacaktır. Bu noktada veri analizi yapılmasının temel amacı elle yapılması çok zor ya da mümkün olmayan birçok işlemi doğrudan ve kısa sürede veri analiz araçları yardımı ile tamamlayabilmektir.
Veri analiz araçlarından faydalanılarak gerçekleştirilen analizler sonrasında analizler değerlendirmeye alınır. Veri analizlerinin değerlendirilmesi ve sonuç bölümünün oluşturulmasından sonra araştırmanın hipotezi test edilmiş olur. Hipotezin doğruluğunun test edilmesi ile araştırma tamamen sonuçlandırılarak amacına ulaşmış olur.
Keşfedin: SPSS Korelasyon Analizi