SPSS, sosyal bilimler için veri analizi yapmayı sağlayan istatistiksel bir programdır. İlk olarak 1968’de ortaya çıkmıştır ve sosyal bilimciler sıklıkla bu programı kullanmaktadır. Eğitim, araştırma ve pazarlama şirketleri bu programdan yararlanarak veri analizi gerçekleştirir.
Nicel veri çözümlemesi yapmak isteyen araştırmacılar, veri analizinin doğru olması için bu programdan yararlanmalıdır. Nicel analiz yöntemleri kullanarak bir tez hazırlıyorsanız verilerinizin doğru ölçülüp ölçülmediği önem kazanacaktır. SPSS analizi yapmayı bilmiyorsanız profesyonel hizmet talebinde bulunabilirsiniz:
SPSS Açılımı Nedir?
SPSS açılımı, Statistical Package for the Social Sciences’dır. Türkçe’de istatistiki veri analizi programı olarak bilinmektedir. Program, adını aynı adlı bir firmadan almaktadır ve programın son versiyonu SPSS 25’dir.
SPSS programını yüksek lisans ve doktora öğrencileri veri analizi yapmak için kullanabilir. Program, profesyonel anlamda bilgi ile kullanım gerektirmektedir. Programı öğrenmek isteyenler, SPSS analizini öğreten kurslara kayıt olabilir.
SPSS Nasıl Kullanılır?
SPSS, iki yönlü kullanıma sahiptir, menüler ve syntax komutlarıyla kullanılır. Araştırmacıların çoğu, bu programı menüler üzerinden kullanmayı tercih etmektedir. Data, Transform, Graph, Analyze programın menüleri içindedir.
Data Wiew kısmına girince tüm menüleri görebilmektesiniz. İstatistiki analizler için Analyze menüsü kullanılabilir. Syntax komutları, menülere göre daha zor olduğu için araştırmacıların daha az tercih ettiği bilinmektedir.
SPSS Ne İşe Yarar?
SPSS, matematiksel ve istatistiksel analizlerin yapılmasını sağlar. Sosyal bilim alanında manuel olarak nicel analiz yapmak zordur. SPSS, sosyal bilimcilere veri analizinde kolaylık sağlar.
Frekanslar, çapraz çarpım tabloları, tanımlayıcı istatistikler gibi çözümlemelerle verileri anlamlandırmanıza yardımcı olan bir programdır. Küme analizi ve faktör analizi gibi metodolojileri kullanarak veriler üzerinde yorumlamalar yapılabilir. Verileri topladıktan sonra bu program aracılığıyla veri çıktısı dosyalarını da oluşturmak mümkün.
SPSS İle Hangi Analizler Yapılabilir?
SPSS ile birçok istatistiki veri analizi yapılabilir. Sosyal bilimciler, bu program aracılığıyla çalışmalarını daha güvenilir kılabilir. SPSS ile yapılabilecek analizler şu şekildedir;
- T-testi
- Bağımsız İki Örneklem T-testi
- Bağımlı İki Örneklem T-testi
- Varyans Analizi
- ANOVA
- One Way Manova (Bağımsız Örneklem İçin Tek Yönlü Çok Değişkenli Varyans Analizi)
- Two Way Manova (Bağımsız Örneklem İçin Çift Yönlü Çok Değişkenli Varyans Analizi)
- Korelasyon Analizi
- Kovaryans Analizi
- Güvenirlik Analizi
- Logistik Regresyon Analizi
- Faktör Analizi
SPSS analizi yaptırmak için uzman kişilerden veya kurumlardan destek alabilirsiniz.
SPSS Nedir Ne için Kullanılır?
SPSS, nicel analiz yapmak için sosyal bilimlerde kullanılan bir programdır. Yapılan araştırmalarda verilerin nicel yolla analiz edilmesini sağlar. Dijital bir uygulama olduğu için tek tıkla verilerinizin nicel analizlerine ulaşabilirsiniz.
Sağlık bilimleri veya Fen bilimleri öğrencileri de projelerinde analiz yapmak için bu programı kullanır. Araştırmalardan elde edilen verilerin standart sapma, mod, medyan gibi istatistiki değerlerinin hesaplanmasına yardımcı olur. SPSS kurum ve kuruluşların kendi Pazar araştırmalarını yapmak için kullandığı bir uygulamadır.
SPSS Hangi Analizi Yapmalıyım?
SPSS, nicel veri analiz yöntemlerinden projenize uygun olanı yapmalısınız. ANOVA analizi veya bağımsız t-testi kullanabilirsiniz. Araştırmanızın amacı ve yöntemine göre analiz çeşidi farklılaşır. Verilerin homojen dağılım veya heterojen dağılımına göre yapılan analizler değişmektedir. Normal dağılım ve homojenlik gibi kavramlar istatistik öğrendikten sonra anlam kazanır.
SPSS öğrendiğinizde tüm bu analizleri kendi amacınıza uygun gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır. Analiz yaparken hocanızın yaptıklarının aynısını kopyalamamanız çok önemli çünkü her araştırmanın veri skalası ve gerektirdiği analiz çeşidi farklıdır. SPSS analizi yaptırırken programı doğru kullanıp kullanmadığınızı anlamak için hocanıza da danışmanızda fayda vardır.
SPSS Program Ücreti Nedir?
SPSS program ücreti, güncel olarak aylık 99 dolardır, kullanım sürenize göre ücret değişmektedir. Programın 1 aylık demo sürümünü kullandıktan sonra ücretliye geçebilirsiniz. Öğrenci lisansı almak için iki veya daha fazla kişi de lisanslı programı satın alabilir.
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri okula bağlı bir proje gerçekleştiriyorsa burs aldıkları kurumdan SPSS program lisansı talep edebilirler. Üniversite bu ek desteği öğrencilere sağlamayı kabul ederse ücretsiz olarak da lisans sahibi olunabilir. Bazı üniversiteler kendi okulları adına sınırsız lisans satın alabilmektedir.
SPSS Analizi Yaptırmak Suç Mu?
SPSS analizi yaptırmak suç değildir, resmi bir kuruluşa veya alanında uzman bir kişiye analiz yaptırmak yasaldır. Yüksek lisans veya doktora teziniz için veri analizi hizmeti almak için uzman kişilerle görüşebilirsiniz. SPSS eğitimi almak isteyenler de yine ilgili bir kurumla irtibata geçerek bilgi alabilir.
Analiz yaptırdığınız kurum size yaptığı analizin bir çıktısını sunmak zorundadır. Elinizde hizmet aldığınıza dair resmi ve yasal bir belge olduktan sonra herhangi bir suç isnadı oluşmamaktadır. Hizmet alınan kurum analiz hizmetlerini yasal olarak vermesi problem teşkil etmeyen bir kurumsa güvenerek analiz yaptırabilirsiniz. Freelance olarak hizmet veren yasal sitelerde SPSS çözümlemesi yapan kişilerden de uygun fiyatlı bir alışverişte bulunabilirsiniz.
SPSS Öğrenmek Zor Mu?
SPSS öğrenmek başta zor görünür ancak teknik kısmı öğrenince kolaydır. SPSS öğrenmek isteyenlerin istatistiksel tablo yorumlama kabiliyetleri yoksa biraz zorlanabilirler. Uzman kişilerden yardım alarak bu programı öğrenmek mümkündür. SPSS öğrenmek için bu programı öğreten yasal kurumlarla iletişime geçerek ücreti mukabilinde eğitimlere kayıt olabilirsiniz. Üniversite hocaları bireysel olarak ders vererek de bu programı öğretebilmektedir. Hocanızla görüşerek uygun bütçeli biçimde bu programı öğrenebileceğiniz bir kurum araştırmanıza yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Programı öğrenmek kolay olsa da zor kısmı verileri yorumlamaktır. Uzmanlar bile bu programdan çıkarılan veri analizlerini yorumlamak için yıllar harcar. Veri yorumunu iyi yapabilmek için istatistiksel analizin nasıl yapılabileceğini anlatan kitaplar okuyabilirsiniz. SPSS eğitimlerini pahalı bulan öğrenciler, SPSS öğreten kitapları alıp okuyabilir.