İntihal suçu, 2547 sayılı Kanun’a göre başkasına ait olan özgün bir esere, kendi adını koyan kişilere altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilmesidir. İntihal yapmanın sonucu hukuki yaptırımlarla karşılaşmaktır. Akademik intihal cezası, para veya hapis cezasına çarptırılmaktır. İntihal yapan kişi intihal yaptığı eseri yayınlayıp çoğaltırsa hapis cezası üst sınırı beş yıl olur. Bu kişilere adli para cezası verilmez.
Tezde intihal cezası yapan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası alabilir. Bir eserle ilgili yetersiz veya yanlış kaynak gösteren kişilerin tespit edilmesi halinde kişi veya kişiler altı aya kadar hapis cezası alır. Tez intihal davası, bir tezden aldığı alıntıları kendi cümleleriymiş gibi atıf vermeden yayımlayan kişiler için açılır.
İntihal Cezası Nedir?
İntihal cezası, 2547 sayılı kanun nezdinde, başkasına ait olan herhangi bir fikir veya eseri kaynak göstermeksizin kendine mal eden kişilerin altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası almasıdır. YÖK intihal cezası konusunda oldukça katıdır. İntihalin tespit edilmesi dahilinde kendisinden intihal yapılmış olan taraf, intihal yapan tarafa dava açabilmektedir. İntihal, cezası olan bir durum olduğu için akademide ilerlemek isteyen kişiler bu durumdan mutlaka kaçınmalıdır.
Akademik İntihal Neden Yapılmamalı?
Akademik intihal yapmak, akademik çevrede etik dışı bir tutum olduğu için yapılmamalıdır. Akademik intihal yaptığınız zaman akademik disiplin suçlarıyla karşılaşırsınız. Hukuki açıdan herhangi bir özgün eseri kendi eseriymiş gibi ad yazmanın dahi yaptırımları bulunmaktadır. Hukuk, intihal yapan kişileri gerek adli para gerek hapis cezalarıyla cezalandırır. İntihal yapmak, kişinin akademik itibarını da zedeleyen bir davranıştır.
Öğrenci İntihal Yaparsa Ne Olur?
Öğrenci intihal yaparsa ve bu durum tespit edilirse öğrencilik hayatına son verilir. Öğrenci intihal yaptığı takdirde hocalarından 0 puan alması muhtemeldir. İntihal yaptığınızda ortaya koyduğunuz çalışma geçerli sayılmaz. Başkasının eserini kendi eserinizmiş gibi pazarlamanız dahilinde suç işlemiş olursunuz. Akademik intihal, akademi çevresinde hiç hoş karşılanmaz. İntihal yapan kişiler ömür boyu akademiden dışlanır ve kendine akademik bir kadro edinemez. Esinlendiğiniz çalışmaları, mutlaka kaynakçanızda göstermelisiniz. Başkasının emeğini kaynak göstermeden kullanmak etik dışı ve kötü bir davranıştır.
İlginizi Çekebilir: Makale Düzenleme Hizmeti
Ne Zaman İntihal Olur?
Başkasının çalışmasını kendi çalışmanızmış gibi gösterdiğinizde, başkasının çalışmasından aldığınız uzun sözlere alıntı vermediğinizde intihal olur. İntihal yapmamak için okuduğunuz kaynaklara atıf vermeniz gerekmektedir. Bir kişinin özenle yaptığı çalışmasını çalmak, akademik hırsızlıktır. Akademide intihal yapan kişilere iyi gözle bakılmaz. Özgün eserler yazmanız, akademide daha iyi yerlere gelmenizi sağlar. Makalelerinizi ve tezlerinizi, başka kişilerden intihal yapmadan özgün biçimde yazmanız gerekmektedir. İntihal, tespit edildiği an hakkınızda dava açılabilir. Davalarla uğraşmak istemiyorsanız ve itibarınızı düşünüyorsanız, intihal yapmayınız.
Freelancerları Keşfet: Tez Düzenleme