İntihal oranı, yazılan metnin var olan diğer metinlerle benzerlik oranını ifade etmektedir. İntihal oranının yüksek olması, daha önce yazılan bir metnin başka bir yazar tarafından kopyalandığını göstermektedir. Üniversitelerde intihal oranında kabul edilebilecek maksimum oran genellikle yüzde 10 ila 20 arasındadır. Yönetmelikte belirlenen intihal oranından daha yüksek bir metin sunulursa, öğrencinin ya puanı kırılır ya da otomatik olarak ödevine veya projesine sıfır verilmektedir.
İntihal oranının belirli seviyelerde mazur görülmesinin nedeni kullanılan alıntılardır. Tırnak içerisinde kullanılan doğrudan alıntılar da hesaplamada intihal olarak gözükebilmektedir ancak bu göz ardı edilmektedir. Eğer metin yüzde 50 oranında yalnızca alıntı (citation) yapılarak yazılırsa bu kaliteli bir metin olmadığı anlamına gelmektedir. İntihal oranı yüksek metinlerin kaliteli sayılmamasının ana sebebi ise yazarın alıntı dışında çalışmasında değer katabileceği çok az veri üretmiş olmasıdır. Bu nedenle genellikle alıntı oranı intihal oranı kadar sınırlandırılmaktadır.
İntihal oranını düşürmek için yapılabilecek bazı yöntemler şu şekildedir:
1.Alıntı Metinleri Revize Ederek Tekrar Yazmak
İntihal çıkmaması için, metinleri doğrudan yazmak yerine revize etmek oranı düşürecektir. Eğer metin aktif cümle yapısında ise pasif olarak yazarsanız, benzerlik oranı düşürmede fayda sağlayacaktır. Cümlelerin aynı anlama çıkması ancak farklı kelimeler kullanılması intihal sayılmamaktadır.
2.Kelimelerin Arasına Cümle Öbekleri Yerleştirmek
İki farklı cümleyi tek cümle haline getirip, benzerlik bulunan dört kelime sırasının arasına farklı ifadeler kullanmak ya da kısa cümle öbekleri kullanmak intihali ortadan kaldıracaktır. Özellikle akademik makalelerde uzun cümleler olağandır. Bu nedenle cümlelerin birleştirilerek ve kelimelerin sıraları değiştirilerek intihal oranından kaçınılabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken konu, üniversite hocasının öğrencilerinden dilediği şekilde “sade anlatım” gibi kurallar çerçevesinde olmasıdır.
İlgili Hizmet: Tez Düzenleme
3.Eşdeğer Kelimeler Kullanma
İntihal bulunacak cümlelerde her 3 kelimede birinde kelimelerin eşdeğerlerini kullanmak, benzerlik oranını ortadan kaldıracaktır. İnternet üzerindeki intihal oranları hesaplandığında karakterler ve aynı kelimeler üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Bu nedenle eğer 3 kelimede bir eşdeğer veya anlamdaş kelimeler tercih edilirse, intihal gözükmeyecektir.
4.Yapay Zekâ
Yapay zekâ, intihal oranını ortadan kaldırmak için en uygun yöntemlerden birisidir. Yapay zekâ sizin verdiğiniz metni aynı anlama çıkacak şekilde yeniden yazabilmektedir. Yapay zekâ kullanırken ancak dikkatli olunması gerekmektedir. Yapay zekâ aynı zamanda sizin ona yazdırdığınız cümleleri de arşivine kaydetmektedir. Bu nedenle hocanıza ilettiğiniz metin, yapay zekaya sorgulatılırsa, metnin kendisi tarafından yazıldığını belirtecektir. Bu nedenle birden fazla programla eş zamanlı çalışılmalıdır.
Keşfedin: Tez Sunumu Hazırlama
5.Cümleleri Açımlamak
Cümleleri açımlamak (yani başka kelimelerle yeniden anlatmak/paraphrase etmek), intihal oranını kaldırmak için kullanılabilecek en sağlıklı yöntemdir. Cümleler yeniden anlatıldığında yapılması gereken yazarın kendi bilgi birikimiyle aktarması ve zenginleştirmesidir. Katılan bilgileri kaynak göstererek ve destekli bir şekilde intihali kaldırmak, en çok tavsiye edilen yöntemlerden birisidir. Bu şekilde internet üzerindeki başka bir metin ile benzerliği hiçbir şekilde ispatlanamamaktadır.
6.Cümlelerin Sırasını Değiştirmek
Metin yapısı değiştirilerek ve cümlelerin (eğer uygunsa) sırası yeniden düzenlenerek intihal oranı düşürülebilmektedir. Bu durum özellikle intihaldeki her kelimeyi değiştirmekte zorlanıldığında yapılabilmektedir. İntihal çıkmaması için kullanılan kaynaktaki cümlelerin ardışık şekilde yeniden verilmemesi gerekmektedir. Bu yöntemle intihal düşürme mümkündür.
7.Cümleleri Yorumlamak
İntihal düşürme için akademik olmayan metinlerde cümleleri yorumlamak işe yaramaktadır. Cümlelere yazar tarafından katılan yorumlarda benzerlik oranı kalmayacaktır. Bunun için öznel ifadeler kullanmak mümkündür. Akademik metinlerde yorumlamak için aynı zamanda kaynak kullanılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken konu, metinde yorum ya da yazar tarafından öznel katkıların mümkün olup olmadığıdır.
İntihal Oranı Nasıl Kontrol Edilir?
İntihal oranını kontrol etmek için üniversiteler genellikle Turnitin gibi büyük web sitelerini kullanmaktadır. Turnitin, açık internet kaynaklarını ve daha önce sunulan metinleri kullanarak, ardışık sırada gelen bütün kelimeleri göstermektedir. Öğrencilerin kendi başına Turnitin kullanabilmesi mümkün değildir. Bunun için kurumsal hesap kullanılması gerekmektedir.
Turnitin dışında kullanılabilecek intihal oranı düşürme sitesi için internet üzerinden ücretsiz siteler kullanılabilmektedir. Bu sitelerde intihal oranı yüzde yüz emin bir şekilde verilmemektedir ancak belirli oranda işe yaramaktadır.
Talep: SPSS Analizi Yaptırmak İstiyorum
Tezin Yüzde Kaçı Alıntı Olabilir?
Tezin benzerlik yüzdeki İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi gibi devlet üniversitelerinde maksimum yüzde 20’dir. Bununla birlikte, bazı üniversiteler alıntı ile benzerlik oranlarını farklı tutabilmektedir. Örneğin doğrudan kaynaktaki ifadeler için izin verilen limit yüzde 30’a kadar çıkabilirken, intihal oranı ise yüzde 10’da olabilmektedir. Bu oran kaynak gösterilmeksizin benzerliktir.
Neler İntihal Sayılmaz?
İntihal sayılmayan durumlar şu şekildedir:
- Yazarın kendisine ait fikir ve yorumları
- Kaynak gösterilerek kullanılan tırnak içi alıntılar
- Daha önceden belirtilmemiş, özgün çalışmalar
- Sayısal veriler
- Benzerlik bulunan ancak farklı anlamı bulunan cümleler
- Yazarın daha önceden kendisine ait kullandığı benzer metinler
Turnitin Neleri İntihal Sayar?
Turnitin sitesi intihal oranını hesaplamak için kelimelerin sırasına dikkat etmektedir. Birden fazla kelime ardışık bir şekilde aynı karakterler ile yazıldıysa, Turnitin bunu intihal saymaktadır. Sitenin intihal saydığı bir diğer durum tırnak içinde kaynak gösterilerek kullanılan atıflardır. Hocalar, sitenin intihal sonucunu kontrol ettiğinde tırnak içindeki benzerlikleri göz ardı etmektedir çünkü kaynak kullanılarak kullanılan cümlelerdir. Turnitin bazı durumlarda sayfa sayılarını da intihal olarak sayabilmektedir. İntihal oranı hesaplanacak metin siteye atıldığında genellikle yüzde 1 benzerlik oranı sonucunun çıkması bu nedenle oluşmaktadır.
Akademik Freelancer Akademi: İntihal Suçu Nedir?